Som ni vill ha det
Göran O. Eriksson har gjort en översättning av Shakespeares ”As you like it”Ett drama som likt ”En midsommarnattsdröm” börjar i staden. Där har en hertig har avsatt sitt syskon och satt sig själv på tronen. I en adelsfamilj är en ung man dåligt behandlad av sin bror och han tvingas fly staden innan han blir mördad.
Hertigens dotter och hennes kusin flyr också ut i skogen där den avsatte hertigen (I vår version – Hertiginnan) har sökt sin tillflykt. En av de unga kvinnorna klär ut sig till man för att de skall vara bättre skyddade.
Kärlek väcks, ibland med förhinder. Vänskap och ovänskap föds.
Många av karaktärerna är munviga och skämtsamma och det blir många lustiga ordväxlingar Givetvis ordnar sig allt till det bästa till slut och fyra par knyter Hymens band.
Shakespeares monolog om människans åldrar (Hela världen är en scen och vi är alla aktörer på densamma…) är ett känt parti från pjäsen. På många ställen kritiseras livet i staden och människors fåfänglighet, inte minst bland överheten.
En pjäs som handlar om stadens och hovets förkonstling och om det naturliga och sunda livet i naturen.
Spelas på MAF, scen 3 i november
Föreställningar
Lö 4/11 kl. 17.00 PremiärPlats bokas på MAF m-a-f.org
Fr 10/11 kl. 19.00 Lö 11/11 kl. 15.00
Sö 12/11 kl. 15.00 To 16/11 kl. 19.00
Lö 18/11 kl. 15.00 Sö 19/11 kl. 15.00
OBS! betalning kontant eller med Swish, vi kan inte ta kontokort.
Pris: 150 kr
Grupp om minst 10 pers. eller under 20 år: 120 kr
På Livets skuggsida 1888
Återståeende föreställningar inställda pga sjukdom.
En nyskriven pjäs för Teater Theas veterangrupp.
Det har på senare år pratats en hel del om mentalsjukhuset S:t Lars i Lund men hospitalet i Malmö är tämligen bortglömt och okänt för de flesta.
Hospitalet för de med psykiska sjukdomar började byggas 1675, delvis av material från det gamla hospitalet som låg i nuvarande Kungsparken.
Hospitalet låg mellan Rundelsgatan, Djäknegatan och Snapperupsgatan i Malmö. Intill det som i dag är Caroli City.
Kvinnor och män skulle vara åtskilda, men att det inte alltid fungerade märks på att det hände att kvinnor blev gravida.
De intagna skulle behandlas med mildhet och viss medicinering fanns. De som kunde skulle arbeta på olika sätt och de fick en liten summa, så kallad Flitpeng.
Gudstjänster hölls varje dag i kapellet och de som var tillräckligt friska gick på högmässa på söndagarna. Att arbeta och vara gudfruktig ansågs främja återanpassning till samhället
Det var inte bara personer med mentalsjukdomar som var där, det kunde räcka att man inte fungerade i samhället för att bli intagen
och hospitalet fungerade ofta som socialvårdsinrättning med dementa, epileptiker och personer med liknande problem bland de intagna.
Det fanns verkstad, vävstuga, odlingar, ett kapell och en kyrkogård i kvarteret. Byggnaderna användes till 1935, då Sankt Lars i Lund tagit över all verksamhet.
I pjäsen följer vi åtta intagna kvinnor samt kvinnoavdelningens föreståndare under sommarhalvåret 1888.
Det var ett år då mycket hände, yllefabriken ”Doffeln” brann ner, Victoria Benedictsson tog sitt liv och ”Jack uppskäraren” härjade i London. Nyheterna sipprar in på hospitalet medan kvinnorna lever sina liv instängda.
I pjäsen förekommer allt från en adelsdam med vanföreställningar till en alkoholiserad tiggerska. Berättelsen kryddas med några sånger från tiden.
Glädje och sorg blandas i föreställningen.
Med vår pjäs vill vi synliggöra de som sällan fått synas och vi vill påminna om ett bortglömt stycke av Malmös historia.
Föreställningens längd – c:a 1 timme, ingen paus.
Spelas på MAF, scen 3 i november/december
Föreställningar
Sö 26/11 kl. 15.00 NypremiärPlats bokas på MAF m-a-f.org
On 29/11 kl. 15.00 To 30/11 kl. 19.00
Sö 3/12 kl. 15.00
OBS! betalning kontant eller med Swish, vi kan inte ta kontokort.
Pris: 150 kr
Grupp om minst 10 pers. eller under 20 år: 120 kr
Föreställningarna genomförs i samarbete med